Test na engleskom

 

Sama pomisao na manastir Ostrog ostavlja u sjenku i prelijepe plaže, ski-staze, aktivan odmor u prirodi, splavarenje brzacima, cijelu turističku ponudu Crne Gore. Na tom svetom miestu godišnje se slije više ljudi nego na Primorje ili u ski-centre.

 

Na Ostrogu, koji je najposećenije svetilište u Crnoj Gori, a treće u svijetu posle Hristovog groba i Svete Gore.  Događaju se čuda, teški bolesnici traže i nalaze i fizički i duševni lijek u najposećenije svetilište u Crnoj Gori. Tu ne pristupaju samo  pravoslavci, već vjernici svih vjera, i ne samo sa prostora bivše Jugoslavije već cijelog svijeta.

Manastir je pripijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog u Bjelopavlicima, iznad doline Zete.  Manastir je 1666. godine podigao mitropolit zahumsko-hercegovački Vasilije Jovanović. Sveti Vasilije Ostroški rodio se u selu Mrkonjić u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine i dobija svjetovno ime Stojan.  Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine, a predanje kaže da se tadašnjem igumanu manastira često javljao u snu, naređujući mu da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer se iguman nije obazirao na san. Tek kada je treći put sanjao Svetog Vasilija, iguman je san ispričao bratiji, otišli su pod Ostrog i kada su otvorili grob Svetog Vasilija našli neoštećeno telo, žuto kao vosak i mirisalo je na bosiljak.

To im je bio znak da je Vasilije Ostroški svetac, i njegove mošti smestili su u ćivot gde i danas počivaju...

Poklonička putovanja započela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, a danas 12. maja (29. aprila po starom kalendaru, na dan kada se upokojio ovaj svetac) manastir poseti nekoliko desetina hiljada vjernika.

A na taj dan grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića svake godine u slavu svecu istrče od Hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću do Manastira Ostrog, što traje preko 20 godina.

Ove godine  uz blagoslov Vladike Eparhije Nikšićko Budimljanske  Joanikija Mićovića, odlučeno ja  da polumaraton bude takmičarskog karaktera, koji će biti i predhodnica „Dana Sv.Vasilija Ostročkog“.

Zato Vas pozivamo da  uzmete učešće na polumaratonu i za koji se nadamo da će postati tradicionalan i postati najmasovnija sportska manifestacija u regionu.