Peta „Trka za dušu“ opravdala svoje postojanje

Peti Ostoški polumaraton nadmašio je očekivanja. Pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić a uz organizaciju AK „Nikšić“, izuzetni rezultati, organizacija i energija svih učesnika tradicionalne manifestacije koja ima sportski, turistički i vjerskI karakter. Đuro Borbelj u muškoj i Olivera Jevtić u ženskoj konkurenciji trijumfe su začinili rekordima lijepe, izazovne i veoma zahtjevne staze čiji je start u podnožju Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ispred impozantne Bogorodice, rad Vjačeslava Klikova iz Rusije, koju je Sveti Vasilije pohodio i volio. Trku je započelo i završilo 212 takmičara, a okupljene su na startu pozdravili i poželjeli sreću predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać i protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

Pet polumaratona i pet različitih pobjednika u muškoj konkurenciji. Đuro Borbelj iz Apatina prvi je prošao kroz cilj kod donjeg manastira Ostrog u vremenu 1:11 minuta i 29 sekundi što je novi rekord staze- Bio je brži od pobjednika iz 2019. Milana Mitrovića iz Beograd, dok je treće mjesto zauzeo Aleksandar Krstić iz Leposavića. Petoplasirani Vasilije Šćepanović bio je najbolji u konkurenciji takmičara iz Crne Gore. 

Promoterka manifestacije, čuvena atletičarka, Olivera Jevtić ,je uz rekord staze 1:23 minuta i 3 sekunde bila ubjedljiva u ženskoj konkurenciji. Svojevremeno vicešampionka Evrope u maratonu  i učesnica pet Olimpijskih igara uveličala je „V Ostroški polumaraton „. Na podijumu su se našle prošlogodišnja pobjednica Lucija Kimani i Rada Miladinovic, najuspješnija od domaćih takmičarki.

Izazovna staza i teški vremenski uslovi, smjenjivali su se kiša, sunce i grad, nijesu spiječili učesnike da završe trku. U sred Vaskršnjeg posta osnaženi posebnom energijom jer prostor i vrijeme održavanja manifestacije daje jedinstvenu duhovnu dimenziju. Staza na svom startu i cilju gotovo da je vezana za dva zvornika dva Ostroška hrama i razapeta u njihovom duhovnom prostoru. Vodeći ka visinama Ostroške svetinje atletska staza na nesvakidašnji način dočarava put ka svjetlosti i ljubavi kao najvišim idealima i ciljevima ljudskog života

Dodijeljena su priznanja u 18 kategorija,osim u muškoj i ženskoj konkurenciji, medalje su dobili i najuspješniiji crnogorski takmicari, pripadnici vojske i policije, vetetranke i veterani, a poseban aplauz i poštovanje za najstarijeg učesnika ,79-to godišnjeg Spasa Paloskog. Jedna od najzanimljivijih priča je i pobjeda sveštenika  Selimira  Vagića- Kapetan rječne flotile Vojske Srbije bio je najbrži u jednoj od kategorija veterana. Nagrade su uručili Motar Barać predsjednik Turističke organizacije Nikšić, Miljan Mijušković,savjetnik predsjednika Opštine Nikšić za kulturu,turizam i vjerska pitanja, generalni sekretar ASCG Milan Madžgalj i direktor manifestacije Drago Musić, najzaslužniji što je ova manifestacija zaživjela i postala tradicionalna. Učesnike “ Trke za dušu“  pozdravio je i blagoslovio otac Roman,ostroški sabrat,koji je istakao da se i u vrijeme posta mogu postići i vrhunski sportski rezultati.
Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević