I ove godine „Trka za dušu“ opravdala svoje postojanje

Šesti Ostoški polumaraton nadmašio je sva očekivanja. Pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, Eparhije Nikšićko Budimljanske i Manstira Ostrog a uz organizaciju AK „Nikšić“, te uz pomoć zlatnih sponzora „Rudnika uglja Pljevlja“ i „Elektroprivrede Crne Gore“, rezultati, organizacija i energija svih učesnika tradicionalne manifestacije koja ima sportski, turistički i vjerski karakter govori da „Trka za dušu“ postaje brend Nikšića i Crne Gore.

Ove godine „6.Ostroški polumaraton“ je bio i zvanično prvenstvo Crne Gore u polumaratonu za seniore/ke.

Đuro Borbelj iz Srbije u muškoj sa novim rekordom staze i Ruskinja Varvara Shikanova sa rezultatom 01:24:43, u ženskoj konkurenciji dobrim rezultatima su začinili, lijepe, izazovne i veoma zahtjevne staze čiji je start u podnožju Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ispred impozantne Bogorodice, rad Vjačeslava Klikova iz Rusije, koju je Sveti Vasilije pohodio i volio. Trku je započelo i završilo 365 takmičara, iz 12 zemalja. Okupljene su na startu pozdravili i poželjeli sreću Direktor direktorijata u Ministartstvu sporta Crne Gore Zoran Jojić, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać i protojerej-stavrofor Slobodan Jokić.

Po drugi put zaredom u muškoj konkurenciji je pobijedio, Đuro Borbelj u vremenu 1:11,14 sek, što je novi rekord staze. Drugi je kroz cilj prošao Željko Dabović iz Herceg Novog sa rezultatom od 01:13:47 sek, koji je i najbolji domaći takmičar, i zvanični šampion Crne Gore za 2023 god. dok je treće mjesto zauzeo Srđan Samarđžić iz Banje Luke sa vremenom od 01:14:46 sek.

Ruskinja Varvara Shikanova sa 01:24:43 sek je prva prošla kroz cilj u ženskoj konkurenciji. Na podijumu su se našle kao druga Slađana Stamenković iz Srbije sa vremenom od 01:30:56 sek i pobjednica iz 2021 godine Kenijka Lucija Kimani koja nastupa za BIH sa vremenom od 01:34:20 sek. Vesna Pavlićević iz Podgorice je bila najbrža od Crnogorskih takmičarki sa rezultatom 01:35:04 sek. koja je postala i prvakinja Crne Gore za 2023 god.

Izazovna i sertifikovana staza od strane Svjetske atletike, nijesu spiječili učesnike da završe trku. U sred Vaskršnjeg posta osnaženi posebnom energijom jer prostor i vrijeme održavanja manifestacije daje jedinstvenu duhovnu dimenziju. Staza na svom startu i cilju gotovo da je vezana za dva zvornika dva Ostroška hrama i razapeta u njihovom duhovnom prostoru. Vodeći ka visinama Ostroške svetinje atletska staza na nesvakidašnji način dočarava put ka svjetlosti i ljubavi kao najvišim idealima i ciljevima ljudskog života

Dodijeljena su priznanja u 18 kategorija,osim u muškoj i ženskoj konkurenciji, medalje su dobili i najuspješniiji crnogorski takmicari, pripadnici vojske i policije, vetetranke i veterani, a poseban aplauz i poštovanje za Episkopa „Nikšićko-Budimljanske eparhije“ gospodina Metodija koji je istrčao ovu zahtjevnu i tešku stazu. Nagrade su uručili Motar Barać predsjednik Turističke organizacije Nikšić, Miljan Mijušković,savjetnik predsjednika Opštine Nikšić za kulturu,turizam i vjerska pitanja, Vojin Striković savjetnik gradonačelnika Nikšić, Zoran Jojić direktor direktorijata u Ministarstvi sporta, generalni sekretar ASCG Milan Madžgalj i direktor manifestacije Drago Musić, najzaslužniji što je ova manifestacija zaživjela i postala tradicionalna.

Vladika Metodije ulazi u cilj.